Datum zveřejnění: 
7. 2. 2020
Technické studijní programy byly považovány za mužskou doménu, nicméně úspěchy žen a dívek ve vědě dokazují, že technika nabízí skvělé uplatnění i ženám. Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT v Praze (FJFI) proto už pátým rokem vždy 11. února organizuje akci Staň se na den vědkyní určenou především studentkám středních škol (ale ani studenty z akce nevyloučí). Během ní se účastnice i účastníci seznámí s částicovou fyzikou, kvantovými technologiemi a matematickými aplikacemi, a to jak na přednáškách, tak na cvičeních a v laboratořích.

„Na naší fakultě působí celá řada mezinárodně uznávaných vědkyň. Ostatně prof. Helena Jelínková, světově uznávaná odbornice v oblasti laserů a jedna z nejcitovanějších vědkyň ČVUT, bude na akci přednášet. Úspěchy ale sklízí také naše studentky a doktorandky,“ vypočítává doc. Jaroslav Bielčík z katedry fyziky FJFI, který je jedním z organizátorů akce. „Jde například o Katarínu Křížkovou Gajdošovou, která se zabývá částicovou fyzikou a vloni získala cenu Best Thesis Award experimentu ALICE. Laureáty ocenění vybírá sedmičlenná mezinárodní porota vědců a vědkyň, kteří se v Evropském centru částicové a jaderné fyziky CERN u Ženevy ve Švýcarsku podílejí na výzkumu v rámci experimentu ALICE (A Large Ion Collider Experiment – velký experiment na srážeči iontů). Nyní zase třeba časopis Forbes zařadil studentku magisterského studia FJFI Robertu Bimbovou, která se na katedře fyzikální elektroniky FJFI podílí na vývoji unikátního optického detektoru kosmického smetí, v prestižním žebříčku 30 pod 30 – tedy mladých talentovaných schopných a úspěšných lidí.“

Podíl studentek na celkovém počtu studentů FJFI nicméně pomalu roste. Zatímco ke konci roku 2017 byl 32,1 procenta, o rok později již 33,5 procenta. V bakalářském studiu je přitom studentek 36,8 procenta, v magisterském 37,0 procenta, v doktorandském pak 23,5 procenta. Na celém ČVUT bylo ke konci roku 2018 studentek 31,1 procenta.

Den vědkyní přináší přednášky i cvičení

V úterý 11. února čeká na účastníky bohatý program od 9.00 do 17.00 hodin.  Částicovou fyziku v 21. století představí Jana Bielčíková z katedry fyziky FJFI a Ústavu jaderné fyziky AV ČR, aplikovanou matematiku doc. Ľubomíra Dvořáková z katedry matematiky FJFI, lasery už zmíněná prof. Helena Jelínková z katedry fyzikální elektroniky FJFI a na téma žen a dívek ve vědě budou mluvit Hana Tenglerová a Kristýna Veitová ze Sociologického ústavu Akademie věd ČR.

Odpoledne pak účastníky čekají praktická cvičení rozdělená na tři skupiny. Jedna se věnuje částicové fyzice a během cvičení budou účastnice pracovat s reálnými daty z Velkého hadronového urychlovače LHC v CERNu, či budou vyrábět detektor kosmického záření. Další nahlédne pod pokličku aplikované matematiky a ukáže, jak matematika pomáhá v biologii, hudbě či informatice. Třetí skupinka se pak zaměří na kvantové technologie.

Přesný program a další informace o akci Staň se na den vědkyní jsou uvedené na webu.

Fakulta pořádá celou řadu dalších akcí určených především studentům středních škol. Jejich přehled najdete na stránkách FJFI.

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
JAN KADEŘÁBEK
E-mail: 
JAN.KADERABEK@FJFI.CVUT.CZ
Telefon: 
+420 603 444 144