Datum zveřejnění: 
6. 1. 2020
Navrhují domy i zoologické zahrady. Čtyři uznávaní architekti vydali hned tři různé publikace zachycující jejich dosavadní tvorbu. Spojuje je nejen stejné vydavatelství, ale především láska k architektuře, unikátní pohled a styl, a také, že všichni kromě své bohaté architektonické praxe působí jako vyučující na Ústavu navrhování I Fakulty architektury ČVUT.

V pondělí 6. ledna vychází publikace s názvem Radek Lampa architekt. Lampu coby výrazného představitele současné střední generace českých architektů popisuje děkan Fakulty architektury ČVUT prof. Ladislav Lábus těmito slovy: „Jeho jasné a přesné pojmenování problému, jeho nekompromisní analýza, následné definování úkolu a brilantní popsání konceptu nemá v našich poměrech konkurenci.“

Lampa vypráví o své umělecké tvorbě a životní praxi. Představuje vybrané důležité stavby a projekty, a to nejen na fotografiích, ale také pomocí skic a piktogramů. Nahlíží na vlastní návrhy i realizace, vysvětluje, jak vznikaly, jak analyzoval místo, co vedlo ke konceptu a co předcházelo konkrétnímu návrhu. Kniha je doporučením a návodem, jak postupovat, učebnicí přístupu při hledání konceptu k různým typům staveb.

„Snažím se, aby moje stavby byly emočně vyzývavé, rajcovní, provokativní – prostě sexy,“ říká o své tvorbě Lampa. „Neznamená to, že by stavba svým tvarem, barvou vyjadřovala něco sexuálního. Sexualita je v něčem jiném. Žena vidí na ulici hezkého muže a on není nahý́ – přesto je pro ni sexy. Každá stavba, která je plnokrevná, plnohodnotná, nabitá energií, světlem, prostorem, hrou, má atributy být sexy,“ vysvětluje architekt.

Lampa svou knihu napsal jak pro odbornou veřejnost, tak pro zájemce o architekturu, studenty architektury a začínající architekty. Především ji ale napsal pro sebe a pro své kolegy. „Moje vyprávění není o domech a projektech, nemá to být jejich suchý technický popis. Je o tom, co má každý́ architekt nejraději, o myšlenkách, na něž mu kvůli ostatním profesním povinnostem zbývá vždy tak málo času, o jeho snech, vizích, fantaziích, které se zhmotňují na papíře či monitoru, je to o samotném návrhu domu, o vzniku jeho konceptu a základní myšlenky,“ říká Lampa.

Další architekt z Ústavu navrhování I, Pavel Ullmann, pokřtil svou novou knihu nazvanou Slon v architektuře. O navrhování zoologických zahrad během druhého adventního víkendu přímo v pražské zoo.

Ullmann se více než dvacet let věnuje navrhování životního prostředí zvířat. V knize poutavě vypráví o svých zkušenostech s napínavým procesem tvorby architektury pro zoo, o spolupráci se zoology i tom, co se od zvířat naučil o architektuře pro lidi. Málokdo z návštěvníků zoologických zahrad si uvědomí, že pavilony i s jejich interiéry, výběhy, parky a vůbec celá koncepce areálu jsou detailně promyšlenou prací architekta.

Tato zcela výjimečná publikace s mnoha exkluzivními barevnými fotografiemi přináší nevšední pohled do zákulisí i historie navrhování zoo a je doplněna také řadou technických výkresů a skic. „Pokud chcete obdivovat krásu, vyrazte do přírody. Pokud chcete obdivovat smysl a řád, vyjděte za architekturou. A pokud náhodou chcete obdivovat obojí, zvu vás do zoo,“ pobízí Ullmann.

Koncem listopadu v Galerii Jaroslava Fragnera pokřtili svou knihu Rodinné domy architekti Ján Stempel a Jan Jakub Tesař, editor Petr Volf a fotograf Filip Šlapal. Kniha představuje více než dvě desítky rodinných domů. Domy jsou ukázány nejenom v exteriérech a interiérech, ale také v začlenění do místa či okolní přírody. Každý má svůj příběh, každý je originál. Podle Petra Volfa, autora úvodní eseje, jsou totiž domy od těchto architektů zhmotněnými portréty jejich investorů a za desetileté období jejich společné tvorby se staly synonymem kvality tkvící v souladu čistých forem a pečlivě propracovaných vnitřních dispozic.

 

Bibliografické údaje:

Ján Stempel, Filip Šlapal, Jan Jakub Tesař, Petr Volf (ed.), Rodinné domy, vydalo nakladatelství Karel Kerlický - KANT v roce 2019, 152 stran, ISBN: 978-80-7437-298-8

Pavel Ullmann, Slon v architektuře. O navrhování zoologických zahrad, vydalo nakladatelství Karel Kerlický - KANT v roce 2019, 160 stran, ISBN: 978-80-7437-304-6

Radek Lampa, vydalo nakladatelství Karel Kerlický – KANT v roce 2019, 276 stran, ISBN: 978-80-7437-303-9

 

Fotografie je možné si stáhnout zde

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
MGR. ROMANA VYLITOVÁ
E-mail: 
ROMANA.VYLITOVA@FA.CVUT.CZ
Telefon: 
723 138 565