Datum zveřejnění: 
13. 11. 2019
ČVUT v Praze ve spolupráci s CZECH BOW TIE CLUB, z.s., pořádaly v úterý 12. listopadu v budově ČVUT-CIIRC unikátní charitativní akci nazvanou „Motýlek pro život“. Jejím cílem bylo vybrat finanční prostředky na podporu pražského Institutu klinické a experimentální medicíny IKEM. Člen klubu Ondřej Rabiňák na této akci také překonal svůj rekord z roku 2014 ve vázání motýlků o 25 vteřin a s novým časem 1:45 tak bude zapsán v Guinessově knize rekordů.

„Akce byla organizována v rámci naší snahy o zkvalitnění života pacientů s vážně nemocným srdcem, kterým 100 % vybraných finančních prostředků umožní získání baterií pro pohon umělého srdce,“ uvedl Luděk Menčík, předseda CZECH BOW TIE CLUB. S principem, fungováním a důležitostí baterií seznámil na akci všechny přítomné český kardiochirurg prof. MUDr. Jan Pirk, DrSc., který je také členem klubu. Umělé srdce zajišťuje pacientům významné zvýšení jejich nezávislosti a samostatnosti v rámci čekání na vhodného dárce, přitom je jeho dostupnost díky finanční náročnosti omezená.

„Rektor ČVUT doc. Vojtěch Petráček, CSc., se této naší charitativní akce zúčastnil již v roce 2017 a byli jsme rádi, že nám pro letošní rok udělil záštitu a poskytl pro tuto charitativní akci reprezentativní prostory,” doplnil Luděk Menčík.

V průběhu večera byly vydraženy dva unikátní předměty – klubový motýlek, který byl vyroben ve velmi omezené edici (za 10 000 Kč), a dále brož ve stylu Madeleine Allbrightové (za 20 000 Kč). Na konci večera se vydražil i motýlek vyrobený na 3D tiskárně z Fakulty informačních technologií ČVUT v Praze, jeho finální cena byla 6 000 Kč. Během celé akce se vybrala částka 160 000 Kč a na cestě jsou ještě platby, které zadávali účastníci příkazem k úhradě. Veškerý výtěžek z dražby bude použit na nákup baterií pro pacienty s umělým srdcem.

V rámci programu vystoupili humanoidní robot Pepper a šest robotů NAO z Fakulty informačních technologií ČVUT v Praze. Na začátku akce Robot Pepper přivítal účastníky na univerzitní půdě, vybídl hosty ke štědrosti pro dobré účely a představil i vystoupení svých kamarádů robotů NAO. „Roboty jsme pro tuto příležitost programovali se studenty v rámci předmětu Základy inteligentních vestavných systémů,“ řekl Ing. Miroslav Skrbek, Ph.D., vedoucí Laboratoře inteligentních vestavných systémů na Fakultě informačních technologií ČVUT.

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Mgr. Andrea Vondráková
E-mail: 
andrea.vondrakova@cvut.cz
Telefon: 
+420 605 763 506