Datum zveřejnění: 
11. 11. 2019
ČVUT v Praze a společnost BAE Systems podepsaly smlouvu o spolupráci, která znamená praktické využití znalostí a zkušeností akademiků českého vysokého technického učení v oblasti kybernetické ochrany BVP.

Cílem spolupráce je analyzovat kybernetické hrozby, kterým budou v dalších letech vojáci na misích čelit. Tyto vnější hrozby mohou působit méně nebezpečně než přímý ozbrojený konflikt, ve skutečnosti ale mohou mít fatální dopad. Nepřítele je potřeba do systému vozu nepustit. Úkolem ČVUT je nyní zjistit, jaké všechny hrozby jsou reálné. A následně také vyvinout taková řešení, která vůz z hlediska kybernetického kompletně ochrání před vnější hroznou.

„Kybernetická ochrana dnes patří mezi hlavní oblasti zájmu nejen světových armád, ale také všech dalších průmyslových oblastí. Je proto dobře, že se České republice daří držet v tomto oboru na špičce,“ říká rektor ČVUT v Praze doc. Vojtěch Petráček. Jak dodává, právě ČVUT vlastní know-how a podmínky pro to, aby se v této oblasti stalo lídrem v rámci celé ČR. „Podepsaná dohoda je, mimo jiné, významná tím, že se nejedná o teoretickou práci, ale o praktické zapojení ČVUT do obranného průmyslu. V tom vidíme velkou příležitost do budoucna,“ říká rektor Vojtěch Petráček. Netají se přitom ambicí na současnou spolupráci navázat v dalších projektech.

„V ČVUT nacházíme velmi kvalifikovaného partnera, který spolu s námi dále zvýší bezpečnostní standard nejvyspělejšího bojového vozidla pěchoty na světě, CV90. Oblast kybernetické bezpečnosti je vzhledem k výraznému zapojení AI do jeho aktivit životně důležitá,” říká ke spolupráci s ČVUT v Praze Tommy Gustafsson-Rask, generální ředitel BAE Systems Hägglunds. Jak doplňuje, spolupráce na kybernetické bezpečnosti vozidel CV90 s ČVUT pro všechny jeho uživatele po celém světě pomůže dále budovat vztah založený na důvěře a stabilitě.

“ČVUT má velmi dobré jméno a v BAE Systems jsme upřímně rádi, že nyní je CV90 naším společným projektem. Pro ČVUT přináší spolupráce jedinečnou možnost podílet se na vývoji založeném na reálných zkušenostech vojáků z bojových nasazení. I v této reálnosti je studie jedinečnou jak pro její tvůrce, tak pro uživatele CV90,” vysvětluje Tommy Gustafsson-Rask.

Kybernetickou ochranu vyvinutou českými odborníky by tak v brzké budoucnosti mohli využívat v 7 armádách, ve kterých jsou vozy CV90 společnosti BAE nasazeny, a také v zemích, v nichž se společnost BAE uchází o dodávky. Celý proces navíc doplňuje systém průmyslové spolupráce, který má BAE Systems nastavený s českými společnostmi. 

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Mgr. Andrea Vondráková
E-mail: 
andrea.vondrakova@cvut.cz
Telefon: 
+420 605 763 506