Datum zveřejnění: 
21. 6. 2019
Robosoutěž ČVUT pořádá tuto neděli v 11 hodin speciální exhibici v Kingston aréně na festivalu Maker Faire Prague v Průmyslovém paláci Výstaviště Praha. Po deseti letech existence populární studentské soutěže LEGO robotů, jejíž finále se tradičně odehrává v posluchárně Fakulty elektrotechnické ČVUT, se tak nejlepší robotická vozítka představí širšímu publiku. Speciální exhibice bude trvat zhruba 2 hodiny a utká se v ní 12-15 finalistů jarní soutěže základních škol a odpovídajících stupňů víceletých gymnázií. Návštěvníci festivalu Maker Faire Prague kromě toho uvidí i další kreativní univerzitní projekty.

Ve finále letošní Robosoutěže pro 2. stupeň ZŠ a odpovídajících tříd víceletých gymnázií, kterou pořádal tým Katedry řídicí techniky FEL ČVUT koncem dubna, museli stavebnicoví roboti v časovém limitu 90 vteřin zcela samostatně přesunout a případně roztřídit co nejvíc barevných kostek rozmístěných na soutěžní ploše do předem definovaných skladišť. Soutěžní úkol byl těžký a v konkurenci 110 týmů zvítězily ty, které dobře promyslely strategii i design a dokázaly naprogramovat roboty tak, aby se eliminovala náhoda a chyby senzorů. Pro velký zájem se však finále konalo ve 3 dnech a absolutní vítěz nebyl vyhlášen.

Speciální exhibice Robosoutěže se uskuteční ve spolupráci se společností Kingston Technology tuto neděli v 11 hodin na festivalu novodobých kutilů Maker Faire Prague. Celkem 12 až 15 nejúspěšnějších robotů z jarního kola zde bude bojovat o celkové vítězství ve dvouhodinové bitvě.

Další fakultní projekty na festivalu Maker Faire Prague

Festival Maker Faire Prague je největší české setkání novodobých kutilů a vynálezců, jehož ambicí je představit také hravé vzdělávací projekty. Právě téma nového přístupu ke vzdělávání dlouhodobě prosazují představitelé Katedry řídicí techniky FEL ČVUT – ať už jde o vedoucího katedry profesora Michaela Šebka vyznamenaného cenou Wernera von Siemense pro nejlepšího pedagoga, hlavního organizátora Robosoutěže Martina Hlinovského, docenta Zdeňka Huráka, jenž vyučuje s pomocí YouTube, nebo Jiřího Zemánka, jednoho z iniciátorů pražského Maker Faire, oceňovaného za inovativní výukové přístroje.

Kromě Robosoutěže proto tým Katedry řídicí techniky spolu s dalšími kolegy z Fakulty elektrotechnické na festivalu představí působivé studentské projekty jako speciální displej, který zobrazuje animace pomocí magnetické kapaliny, unikátní skleněné varhany, elektromagnetickou fontánu či skákajícího robotického psa. Hlavní organizátor Robosoutěže Martin Hlinovský navíc v sobotu ve 13:30 na hlavním pódiu festivalu odprezentuje přednášku „Využití stavebnice LEGO Mindstorms nejenom ve výuce technických předmětů".

Festival Maker Faire Prague se koná na Výstavišti Praha od soboty 22. 6. do neděle 23.6. Exhibice Robosoutěže v Kingston aréně se odehraje v neděli ve 13 hodin v pravém křídle Průmyslového paláce.

Další informace o speciální exhibici Robosoutěže najdete na webových stránkách www.robosoutez.cz nebo www.facebook.com/robosoutez. O dalších expozicích Fakulty elektrotechnické ČVUT na festivalu Maker Faire Prague se dozvíte více na festivalovém webu.

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Ivan Sobička
E-mail: 
IVAN.SOBICKA@TAKTIQ.COM
Telefon: 
+420 604 166 751