Datum zveřejnění: 
17. 6. 2019
Experti z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze vyvinuli simulátor, který změní způsob zaškolování operátorů na lince 155. Počítačový systém napodobuje vývoj krizových situací, které dispečer na telefonu řeší. Už letos začne novinku používat pražská záchranka.

Tým z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze pod vedením Marka Nerudy a Lukáše Vojtěcha, vyvíjí nový počítačový systém „OPERÁTOR“, určený pro výcvik pracovníků zdravotnických operačních středisek. Vyvíjená platforma umožňuje záchranářům opakovatelné a měřitelné testování v rámci realizovaného tréninku, a to od stavu běžného provozu, až po krizové stavy či simulovaná hromadná neštěstí.

Ke vzniku projektu a jeho náplni Marek Neruda uvedl: „Projekt má zajímavou historii. V roce 2014 jsme neformálně diskutovali s odborníky na kongresu Operační řízení ve zdravotnictví jejich představy o řešení budoucnosti výcviku pracovníků zdravotnických operačních středisek, lidově řečeno záchranek. Nápady a vize byly hned na světě, psaní projektu a soutěžení o podporu následovalo. Ano, hledání zdrojů trvalo pár let. Ale dnes je pro nás slavnostní chvíle. Systém funguje, uživatelé jej kladně hodnotí, odborníci na operační řízení jsou nadšeni. A naše radost? Práce, která má opravu smysl a která zkvalitní urgentní zdravotnickou péči, čímž pomůže nám všem.“  

Světovou premiéru měl tento systém během 23. ročníku mezinárodního odborného metodického zaměstnání a soutěže pro posádky zdravotnických záchranných služeb, Rallye Rejvíz 2019.

 

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Ing. Libuše Petržílková
E-mail: 
libuse.petrzilkova@fel.cvut.cz
Telefon: 
+420 731 077 387