Datum zveřejnění: 
7. 5. 2019
Vědci z katedry kybernetiky a z katedry počítačů Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze se v dubnu úspěšně účastnili přípravného kempu soutěže DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), který se konal v horách nedaleko města Denver v USA. Cílem DARPA Subterranean Challenge, která má celkový rozpočet převyšující v přepočtu neuvěřitelných 250 milionů Kč, je vyvinout systém autonomních spolupracujících robotů, kteří bez lidské asistence dokáží prozkoumat důl v případě důlního neštěstí a najít v něm známky přítomnosti zavalených horníků. Tým ČVUT CTU-CRAS v rámci simulované soutěže dosáhl nejlepšího výsledku ve své skupině a jeho roboty dokázaly v prostředí skutečného dolu nalézt několik předmětů potvrzujících existenci přeživších horníků. Přístroje se dokonce dostaly do oblasti, kde byla jedna z figurín reprezentujících zraněnou oběť neštěstí.

"Podle informací, které jsme získali, naše helikoptéry dokázaly v tunelech zlatého dolu plně autonomně urazit v součtu nejdelší vzdálenost ze všech zúčastněných týmů, což dává dobrý předpoklad pro finálové kolo," komentuje výsledky týmu CTU-CRAS Martin Saska, vedoucí skupiny Multirobotických systémů na ČVUT, a dodává: "Nejproblematičtější pro naše helikoptéry bylo létat ve velmi vysoké nadmořské výšce Skalistých hor v Coloradu a v extrémně prašném prostředí dolu. I proto jsme systém ladili a testovali v naší experimentální základně ve výšce 3000 metrů nad mořem. Díky tomu se podařilo vyvinout systém, který je připraven pro praktické nasazení v tunelech, dolech a lomech prakticky kdekoliv na světě."

Velkým příslibem do finálového kola soutěže, které se bude konat v dosud neznámém dole v USA v srpnu, bylo překonání domácího týmu složeného z universit v Denveru a Boulderu a také několika amerických firem specializujících na vývoj robotických záchranných systémů v dolech a lomech. Dosažené výsledky a možnost dále testovat systém v experimentálním dole ČVUT dává týmu CTU-CRAS velmi reálnou šanci v soutěži uspět, získat jednu z cen v celkové výši 3 miliony amerických dolarů a hlavně se výrazně prosadit v oblasti světového výzkumu robotických systémů a jejich reálného nasazení v záchranných misích, ale i inspekčních a monitorovacích prací v libovolných komplexech tunelů a podzemních prostor. 

Více informací je dostupných na této stránce, prezentační video a fotogalerie jsou ke stažení zde.

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Ing. Libuše Petržílková
E-mail: 
libuse.petrzilkova@fel.cvut.cz
Telefon: 
+420 731 077 387