Datum zveřejnění: 
18. 4. 2019
V akademickém roce 2019/2020 vyšle česko-americký vládní stipendijní program do USA celkem 15 studentů, mezi stipendisty bude i Šárka Malošíková z Ústavu navrhování II Fakulty architektury ČVUT. Na Coloradské univerzitě v Denveru bude zkoumat výuku formou design-build projektů, které studenti sami nejen navrhnou, ale i postaví. Je čtvrtým doktorandem Fakulty architektury ČVUT, který získal prestižní Fulbright-Masarykovo stipendium.

Příležitost studovat, provádět výzkum a vyučovat v USA poskytují českým občanům Fulbrightovy stipendijní programy financované českou a americkou vládou od roku 1991. Z řad architektů absolvovali díky Fulbrightovu stipendiu studijní pobyt v USA, např. děkan Fakulty architektury v Liberci Osamu Okamura, rektorka ARCHIP Regina Loukotová nebo Pavla Melková, zakladatelka Kanceláře veřejného prostoru na IPR.

Šárka Malošíková je absolventkou Fakulty architektury ČVUT v Praze (2012), v rámci programu Erasmus studovala na École Nationale Supérieure d’Architecture de Paris-Belleville (2008), studijní stáže absolvovala v architektonických kancelářích Renzo Piano Building Workshop v Janově (2010 – 2011) a Heide & von Beckerath v Berlíně (2012). Na Fakultě architektury ČVUT studuje od roku 2016 doktorský program pod vedením Dalibora Hlaváčka. Je členkou Akademického senátu FA ČVUT, působila jako odborná asistentka v ateliéru MáMA (2013 – 2018), nyní vyučuje v ateliéru prvního ročníku. Jejím tématem jsou design-build projekty v architektonickém vzdělávání, tedy výuka formou “navrhni a postav”, která umožňuje studentům stavbu nejen vymyslet a nakreslit, ale také vlastníma rukama realizovat.

V USA mají design-build projekty, jako alternativa ke standardní výuce, dlouhou tradici. V současné době je zde v rámci svých vzdělávacích programů nabízí více než 80% architektonických škol. Tento způsob výuky je v posledních dvou desetiletích přejímán i školami v Evropě a ve světě. Na několika univerzitách existují i komplexní programy včetně technických a manažerských kurzů.

Jedním z prvních a nejdéle působících programů v USA (založen v roce 1992) je  ColoradoBuildingWorkshop (CBW) na Fakultě architektury a plánování Coloradské univerzity v Denveru. Jeho zatím poslední realizace ROMO Backcountry Privies (2018), veřejných WC na Long's Peak, nejvyšší hoře národního parku Rocky Mountain a jednoho z nejnavštěvovanějších míst ve státě Colorado, získala, stejně jako většina projektů CBW, řadu ocenění, mimo jiné vítězství v kategorii design-build projektů Cenu za architektonické vzdělávání, udělovaných asociací amerických škol architektury ACSA (Asociation of Collegiate Schools of Architecture).

České školy architektury jsou zatím ve výuce spíše tradiční. Studenti dovedou nejčastěji svoje projekty do fáze architektonické studie, zkušenosti z realizace nebo propojení designu a technických kurzů prakticky chybí. Na FA ČVUT jsou zadání, při kterých studenti projdou celým procesem vzniku stavby, specialitou Ústavu navrhování II, jenž se touto metodou výuky zabývá, jak v rámci ateliérů, tak výzkumu.

Zatím posledním úspěšným projektem ústavu byly útulny pro Krkonošský národní park, které studenti dokončili letos v zimě. Momentálně probíhá v ateliéru Hlaváček – Čeněk projekt vyhlídkového věže v Libčicích nad Vltavou, v ateliéru Mádr – Tomš projekt pro Šumavský národní park a v přípravě je letní škola s tématem minimální mobilní stavby ateliéru Seho – Světlík.

Vedoucí Ústavu navrhování II Dalibor Hlaváček si od studijního pobytu své doktorandky mimo jiné slibuje navázat zahraniční kontakty: “Pro náš ústav je to příležitost, jak se dále v oblasti design-build projektů rozvíjet. Rádi bychom s coloradskou univerzitou spolupracovali, ať už formou společných workshopů, letní školy nebo pozvali na hostování některého z pedagogů.”

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Mgr. Romana Vylitová
E-mail: 
romana.vylitova@fa.cvut.cz
Telefon: 
723 138 565