Datum zveřejnění: 
21. 3. 2019
Dne 21. března 2019 proběhlo v Praze 1. řádné plenární zasedání AICZECHIA – celonárodní iniciativy pro umělou inteligenci, která byla ustavena dne 16. ledna 2019. AICZECHIA je otevřená platforma reprezentovaná 39 představiteli uznávaných českých akademických pracovišť a týmů. Jejím cílem je stát se respektovanou národní platformou pro spolupráci českých pracovišť a týmů působících v oblasti umělé inteligence bez ohledu na hranice vědních disciplín a rozvojem umělé inteligence podporovat a naplňovat Národní inovační strategii.

„Výzkum, vývoj a humanitně orientovaná aplikace umělé inteligence je zcela určující pro bezpečnost a ekonomický rozvoj České republiky a Evropy. AICZECHIA je v tomto ohledu důležitým katalyzátorem“, říká úřadující vedoucí iniciativy AICZECHIA prof. Vladimír Mařík z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) ČVUT v Praze.

AICZECHIA je též partnerem MPO ČR při přípravě Akčního plánu ČR pro umělou inteligenci. Podle dat zpracovaných AICZECHIA je v ČR zapojeno v akademickém výzkumu umělé inteligence téměř 900 odborníků a provozní výdaje dosáhly v této oblasti jen v roce 2018 přes 900 mil. Kč. „Potenciál ČR pro rozvoj umělé inteligence je nesmírný. V rámci AICZECHIA, díky otevřené spolupráci nejlepších českých týmů a pracovišť napříč rozmanitými disciplínami umělé inteligence se stáváme důležitým hráčem v EU“, dodává prof. Václav Snášel, rektor VŠB – TU Ostrava a člen řídícího výboru AICZECHIA.

Cíle AICZECHIA jsou plně v souladu s cíli pan-evropských sítí pro umělou inteligenci – CLAIRE a ELLIS. Pro podporu AICZECHIA a dalších komunit umělé inteligence ve střední a východní Evropě vznikla na CIIRC ČVUT kancelář CLAIRE. Po ústředí v Haagu (Nizozemí), kancelářích Oslu (Norsko), Římě (Itálie) a Saarbrückenu (Německo) je pražská kancelář teprve pátým styčným místem této přední evropské sítě excelence. Toto přímé napojení na nejsilnější evropskou síť výzkumu v oblasti umělé inteligence je pro ČR skvělou příležitostí, jak se stát jedním z pilířů plánovaného celoevropského centra excelence pro umělou inteligenci.

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Prof. Vladimír Mařík
E-mail: 
vladimir.marik@cvut.cz
Telefon: 
+420 224 354 139