Datum zveřejnění: 
31. 1. 2019
Novou internetovou aplikaci pro ovládání interaktivní fasády Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze vyvinuli studenti z Centra znalostního managementu (CZM). Návštěvníci webu se dozví informace o právě zobrazované grafice, případně ji mohou změnit dle vybrané předlohy. Fasáda LINKY rovněž umí informovat o odjezdech spojů MHD, zobrazit binární hodiny, případně i spustit jednoduchou verzi světoznámé arkádové hry Space Invader.

Centrum znalostního managementu Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze v průběhu minulého roku převzalo tři roky starý projekt LINKY, aby studenti mohli rozšířit možnosti využití interaktivní světelné fasády. Místo pouhých animací by nyní měly LINKY sloužit jako pomocník i prostředek k zábavě ve volném čase studentů i dalších návštěvníků Vítězného náměstí v pražských Dejvicích. Na API (rozhraní pro programování aplikací) LINKY byla napojena nová aplikace vytvořená v CZM přímo pro tento účel. Její použití je možné ovládat přes webovou stránku linky.fel.cvut.cz/apps.

LINKY nově nabízí následující aplikace:

  • Odjezdy MHD - Jednotlivé sloupce signalizují příslušné linky MHD, jejichž spoje studenti v Kampusu Dejvice nejčastěji využívají. V každém sloupci nabíhá loading-bar, který vrcholí v čase odjezdu. Barevná signalizace určuje, zda může student pokračovat ve volném kroku, popoběhnout či sprintovat jako o závod.
  • Space Invader - Verze světoznámé arkádové hry. Poslední segment linek představuje pomyslnou pohyblivou vesmírnou loď, která musí sestřelovat blížící si nepřátelské objekty.
  • Binární hodiny - Aplikace zobrazuje aktuální čas v binární podobě. Druhý a čtvrtý sloupec slouží jako oddělovače.
  • Česká vlajka - Aplikace zobrazuje českou vlajku pro dny státních svátků a jiné důležité příležitosti.

Jiří Fryč z Centra znalostního managementu k rozšíření funkčnosti fasády, na němž se také podílel, uvedl: „Rádi bychom inspirovali studenty k tvorbě vlastních grafických aplikací, které by se mohly na fasádě LINKY v budoucnosti zobrazovat. Právě k tomu slouží veřejně dostupné a použitelné API na stránkách linek. V první části propagace bychom však chtěli zejména upozornit na nové funkce a měřit případný zájem studentů.“

Světelnou instalaci k uctění památky Jana Palacha na fasádě LINKY je možné shlédnout na YouTube FEL ČVUT, případně je ke stažení zde.

Adresa webu: https://linky.fel.cvut.cz/

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Ing. Libuše Petržílková
E-mail: 
libuse.petrzilkova@fel.cvut.cz
Telefon: 
+420 731 077 387