Datum zveřejnění: 
10. 10. 2018
V rámci projektu vedeného na Fakultě dopravní Českého vysokého učení technického v Praze se jako jediná univerzita z ČR zúčastnily minulý týden oba její týmy CTU LIONS Petrol i CTU LIONS Electric finále mezinárodní soutěže MOTOSTUDENT, které probíhalo na závodním okruhu Motorland ve španělském Aragonu. Tým CTU LIONS ELECTRIC zde s e-motocyklem vlastní výroby pak obsadil v silné mezinárodní konkurenci fantastické 9. místo.

Mezinárodní soutěž MOTOSTUDENT je prestižní studentská soutěž univerzitních týmů z celého světa. Cílem dvouletého projektu je návrh, vývoj, stavba a následné týdenní klání s motocyklem vlastní konstrukce. Na Fakultě dopravní ČVUT proto vznikl tým CTU Lions pod vedením doc. Bouchnera a Ing. Firsta již v roce 2014 a v roce 2016 se pak zúčastnil poprvé závodu se spalovací motorkou. Pro letošní finále pod jejich vedením studenti zkonstruovali nejen nový motocykl se spalovacím motorem, ale i e-motocykl.

Oba stroje obstály v silné mezinárodní konkurenci a byly vybrány pro účast ve finále, které již tradičně probíhalo druhý říjnový týden na závodním okruhu Motorland ve španělském Aragonu. Během náročného testovacího týdne, kdy je prověřena bezpečnost, hodnocen design, unikátnost návrhu, jízdní vlastnosti a řada dalších náročných testů, si oba stroje vedly výborně a pohybovaly se v první desítce průběžných hodnocení. V neděli 7. října pak nastoupily oba týmy do finálového boje v podobě ostrého závodu. Za zmínku stojí, že obě naše motorky řídí členové týmu, resp. studenti Fakulty dopravní ČVUT, nikoliv závodní profesionálové, jako je tomu u většiny ostatních týmů. V této obrovské konkurenci se podařilo CTU Lions Electric se svou e-motorkou vybojovat fantastické 9. místo v nabité konkurenci 27 strojů, které se probojovaly až do nejužšího finále. Oba týmy CTU Lions jsou složeny převážně ze studentů Fakulty dopravní ČVUT, ale jsou zde i zástupci z Fakulty elektrotechnické ČVUT, Fakulty strojní ČVUT a Fakulty architektury ČVUT.

Úspěch v této prestižní mezinárodní studentské soutěži je opravdu výjimečný, už proto, že za týmem nestojí žádný silný sponzor a celý projekt, tak vzniká ve velmi skromných podmínkách, hlavně díky obrovskému nasazení samotných studentů a jejich vedoucích Ing. Firsta a doc. Bouchnera.

Celý příběh a záznam z týdenního klání ve Španělsku bude Fakulta dopravní ČVUT sdílet prostřednictvím sociálních sítí a několika besedami s členy obou týmů.

Více informací najdete na webu a Facebooku týmů CTU LIONS:
http://k616.fd.cvut.cz/full/motostudent/

nebo oficiálních stránkách soutěže MOTOSTUDENT:
http://www.motostudent.com

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Ing. Petra Skolilová
E-mail: 
skolilova@fd.cvut.cz
Telefon: 
+420 777 826 652