Datum zveřejnění: 
15. 8. 2018
České Radiokomunikace (CRA) pořádají každoroční soutěž pro programátory, studenty technologické firmy a nadšence, která nabízí příležitost vyzkoušet si Internet of Things technologie v praxi. Soutěžící letos mohou využít i data ze senzorů umístěných v Laboratoři personalizované telemedicíny v budově Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT. Vítěz získá 50 000 Kč a možnost spolupráce s organizátorem projektu.

Soutěž Czech IoT Summer Jam již třetím rokem vybírá nejlepší nápady, jak změnit oblast internetu věcí. Soutěžící budou vytvářet prototyp aplikace, která zpracovává data ze senzorů přenášená pomocí technologie LoRaWAN. Tato bezdrátová komunikační technologie pokrývá zhruba 70 % obyvatelstva na celém území České republiky.

Uchazeči o výhru budou moci využít data ze senzorů umístěných v rámci provozu CRA a partnerů soutěže pro tvorbu vlastní aplikace. Čidla se využívají v oblastech Smart City, Smart Utility, Smart Agriculture a Smart Industry. Některé senzory, vyvinuté v prostorách Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT (UCEEB), najdete také v Laboratoři personalizované telemedicíny. Kromě teploty a vlhkosti vzduchu měří i koncentraci CO₂ a organické těkavé látky.

Laboratoř typu „Living lab“ je provedena jako bezbariérová garsoniéra, ve které je možné otestovat vyvíjené technologie v praktickém životě. Základem je inteligentní elektroinstalace, která umožňuje plnou interakci s bytem. Budova vědeckého centra UCEEB ČVUT poskytuje data, pomocí kterých je možné naprogramovat jedinečnou aplikaci umožňující automatické řízení budov.

„IoT technologie umožňují tvorbu personalizovaných a pružných systémů řízení, které zajistí nejen hospodárnější využití energií, ale hlavně tvoří zdravé a bezpečné prostředí pro lidi. Zdravý a spokojený člověk je největší finanční úsporou,“ říká Vít Janovský, vedoucí Laboratoře personalizované telemedicíny UCEEB ČVUT.

Celá soutěž potrvá tři měsíce (od 1. srpna do 27. října 2018) a vyvrcholí dvoudenním softwarovým hackathonem. Vítězný projekt získá 50 000 Kč a možnost spolupráce na realizaci vlastního projektu. Tři nejlepší projekty si mezi sebou celkově rozdělí 105 000 Kč. Přihlásit se můžete na tomto odkazu: www.pripoj.me

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Ing. Jana Simčinová
E-mail: 
jana.simcinova@cvut.cz
Telefon: 
+420 605 924 801