Datum zveřejnění: 
7. 8. 2018
Špičková studentská formule týmu CTU CarTech Fakulty strojní ČVUT se spalovacím vozem označením FS.10 si dojela pro celkové třetí místo ve své kategorii na závodech Formula Student Czech Republic. Závody se konaly od 1. do 4. srpna na polygonu u Autodromu Most.

Vůz FS.10 (spalovací) obsadil během tohoto roku na soutěžích 18. a 16. místo (Itálie a Maďarsko). I formule se spalovacím motorem ukázala, že Češi, nebo přinejmenším studenti studující na ČVUT, patří ke světové konstruktérské špičce. Letošní konstrukce „spalovací“ formule CTU CarTech s typovým označením FS.10 vycházela z úspěšné loňské koncepce FS.09. Veškeré síly týmu tak mohly být směřovány na optimalizaci dílčích konstrukčních celků. K optimalizaci došlo dále například v technologii zpracování uhlíkových vláken. Studenti-konstruktéři také posunuli v rámu motor blíž k pilotovi, čímž dosáhli příznivějšího rozložení hmotnosti mezi přední a zadní nápravou.

Celková hmotnost FS.10 klesla na 195 kg (bez pilota). Díky výrazně vyššímu počtu testovacích kilometrů se podařilo precizněji odladit nastavení vozu pro reálné podmínky a hlavně vyzkoušet více různých variant. Právě finální nastavení podvozku se ukázalo v ostrém soutěžním nasazení jako klíčové. Formule dosahuje zrychlení 0 – 100km/h za 3,5 s a její výkon je 64 kW. Více informací najdete na http://cartech.cvut.cz/.

Dílčí výsledky z Mostu byly tři třetí místa, jedno páté, jedno šesté a jedno jedenácté místo. Tyto průběžné výsledky dohromady daly celkové třetí místo, přičemž na druhé místo chybělo pouhých 0,6 bodů a na první 18 bodů. Kvůli nepřízni počasí byla hlavní soutěž Endurace v těsně před koncem zrušena.

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Ondřej Kratochvíl
E-mail: 
ondrej.kratochvil@fs.cvut.cz
Telefon: 
+420 606 806 777