Datum zveřejnění: 
30. 5. 2018
V mezinárodní kreativní studentské soutěži The Trail by Vinci Construction, která je zaměřena na inovace a nové technologie ve stavebnictví, vyhrál v konkurenci 1259 účastníků z 58 zemí tým studentů Fakulty stavební ČVUT v Praze s návrhem robota na úklid staveniště. Tým ve složení Lucie Stupková, Jakub Starosta, Radek Benetka a Jakub Volf zvítězil v kategorii Leonard, která umožňuje vstoupit do pařížského start-up inkubátoru skupiny VINCI Construction a spolu s vývojáři a specialisty začít na projektu v praxi pracovat.

Soutěže The Trail by VINCI Construction se účastnili studenti z 350 vysokých škol a univerzit. Do finále v Paříži, které se konalo 17. a 18. května, se probojovalo z regionálních kol celkem 14 týmů. Kromě týmu z Fakulty stavební ČVUT si cenu Leonard odnesly i dva francouzské týmy. Studenti přitom mohli soutěžit s projekty inovací ve třech oblastech: stavba zítřka, trvalé stavby a město na povrchu i pod ním. Letošní ročník soutěže byl prvním, ambicí skupiny VINCI Construction je otevřít soutěž studentům každé dva roky.

Studenti z Fakulty stavební ČVUT měli s návrhem projektu rychle jasno: „Celý tým studuje na fakultě obor Příprava, realizace a provoz staveb, a s nepořádkem na staveništi se setkáváme v rámci praxe každý den. Proto nám nápad robotizace úklidu staveniště přišel potřebný a zajímavý,“ vysvětluje Jakub Starosta, který návrh inicioval. „Před vlastním zahájením projektu jsme si udělali rešerši a udivilo nás, že žádný robotický systém pro úklid staveniště v současné době neexistuje,“ doplňuje Jakub Volf.

Projekt robotického úklidového systému studenti připravili na katedře technologie staveb v rámci volitelného předmětu Robotické technologie ve stavebnictví. „Stavební robotika a související oblasti se bouřlivě rozvíjejí. My se na hodinách snažíme seznamovat studenty s aktuálními trendy a formou projektů jim dát možnost navrhnout koncepční podobu strojního zařízení, které využívá principy robotiky v kombinaci s dalšími pokročilými technologiemi, jako je BIM, drony, autonomní řízení apod. A takovýto úspěch v prestižní soutěži je pro nás zprávou, že jdeme dobrou cestou,“ říká Ing. Michal Kovářík z katedry technologie staveb Fakulty stavební ČVUT, který předmět Robotické technologie ve stavebnictví vyučuje. Jako mentor týmu se na projektu podílel i doc. Jiří Kolísko, ředitel Kloknerova ústavu ČVUT: „Se studenty jsme se zaměřili především na technickou stránku robota. Velkou pozornost jsme věnovali i formě prezentace celého projektu.“

Návrh speciálního robota, jehož studenti pojmenovali Květa, je 1,6 metru dlouhý, 1,2 metru široký a 1,2 metru vysoký, plánovaná běžná rychlost je 6 km/h a maximální dojezd 42 kilometrů, robot by měl být poháněn elektrickými bateriemi, nabíjenými z obnovitelných zdrojů v dokovací stanici. Na staveništi by mu neměl dělat problém úklid a recyklace běžného odpadu ze stavební výroby, jako jsou zbytky zeminy, asfaltu, betonu, omítek, výztuže i plastů.

 „Velmi mě těší, že se studentům z Fakulty stavební ČVUT povedlo na maximum naplnit motto soutěže: ,Představte si svět stavebnictví zítřka´,“ říká Ing. Vladimír Hendrich z firmy SMP CZ, dceřiné společnosti skupiny VINCI Construction, jež pořádala regionální česko-slovenské kolo soutěže. „Jejich projekt nejlépe odpovídal tématu Stavba zítřka, a to hlavně ve smyslu procesu výstavby. Navíc se jeví jako realizovatelný, a to v horizontu 3 až 5 let.“ Jak Hendrich dodává, ve stavebnictví proběhla řada změn, například využití digitalizace v rámci projektování, částečná automatizace výroby stavebních hmot a prvků a k dispozici je řada IT produktů v oblasti kontroly a přebírání staveb. „Vlastní provádění prací na stavbě ale zůstalo zatím téměř nedotčeno. A to má právě tento a podobné projekty šanci změnit,“ říká Vladimír Hendrich. Podle jeho slov je pořádek na stavbě přitom velmi důležité téma, zejména z hlediska organizace práce a bezpečnosti.

Na vítězném projektu studenti začali pracovat v závěru roku 2017 a věnovali se mu průběžně až do celosvětového finále v květnu. „Díky výhře se nám nyní otevřela možnost pracovat na projektu v pařížském inkubátoru nových technologií s technickým týmem skupiny VINCI Construction a doufáme, že se nám robota povede dovést až do reálného provozu,“ věří Radek Benetka. A jak studenti Lucie Stupková, Jakub Starosta, Radek Benetka a Jakub Volf dodávají, ačkoli soutěžili pouze s návrhem, již ten si získal pozornost českých i zahraničních firem.

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Mgr. Lidmila Kábrtová
E-mail: 
lidmila.kabrtova@fsv.cvut.cz
Telefon: 
602 275 716