Datum zveřejnění: 
22. 5. 2018
Studenti designu na Fakultě architektury ČVUT v Praze uspěli hned několikrát v soutěži pro designéry do třiceti let „Best in Design“. Titul absolutního vítěze celé soutěže získala Markéta Nováková s koloběžkou Lunt, která zároveň získala i 1. cenu v kategorii Product design. V kategorii Industrial design obdržel 3. cenu Ivan Valigura s návrhem Vlakového sezení.

Devátý ročník soutěže Best in Design se konal ve Zlínském kongresovém centru a jako každý rok byl součástí Zlin Designu Weeku. Designéři byli oceněni ve čtyřech designérských kategoriích – Industrial design, Fashion design, Communication design a Product design. Soutěž je určena studentům a mladým designérům do třiceti let.

Koloběžka Lunt byla navržena jako vhodné řešení pro ekologickou dopravu po městě. Díky inovativnímu způsobu skládání ji lze snadno a rychle složit do malého objemu a nosit v ruce či na popruhu. Koloběžka disponuje nafukovacími koly, tudíž ani kamenná dlažba v centru města pro ni není překážkou. Kombinací materiálů a barev ladí s rytmem města a cesta do práce či školy se najednou stává výjimečným zážitkem.

Markéta Nováková říká o soutěži: „Do soutěže Best in Design jsem se přihlásila, aniž bych tušila, o jak sympatickou událost se jedná. Vyhlášení výsledků soutěže v rámci Galavečeru i celý Zlín Design Week mě překvapily svou pohodovou atmosférou. Celá akce se nesla v mladém, kreativním duchu, který podporovala i jedinečná atmosféra města. Nebyla cítit žádná nepříjemná konkurence, naopak jsme se s ostatními soutěžícími spřátelili a strávili spolu celý večer a druhý den ráno jsme spolu navštívili zlínskou ZOO a v sobotu 19. května jsme spolu vyrazili na pochod Praha-Prčice.“

Návrh vlakového sezení do druhé třídy dálkových vlaků. Vlakové dvojsedadlo je ergonomicky tvarované a uživateli zajišťuje komfortní požitek z cesty. Inovací sedadla jsou zejména ohybově nastavitelné opěrky hlavy či celková ergonomie. „Celkový tvar sedadla jsem navrhl tak, aby nepůsobil robustně jako jiná sedadla, ale spíše vzdušně a lehce. Tvar zádového opěráku více kopíruje lidské tělo zejména v oblasti ramen, odkud se poté rozšiřuje na opěrky hlavy. Tvar plastové skořepiny a konstrukce definuje myšlenku na úsporu místa. V bederní části je konstrukce zúžena a prostor vzniklý místo konstrukce slouží jako místo pro kolena. Je to velice užitečné, zejména u vyšších lidí nebo při posunu do druhé polohy sedadla,“ dodává Ivan Valigula.

A dodává: „Do soutěže Best in Design jsem se hlásil už po třetí a jsem moc rád, že to nakonec vyšlo. Charakter soutěže se mi velice líbí. Soutěž je prestižní a organizace na mě působila velmi profesionálně. Zejména galavečer byl opravdu zdařilý, přestože, pro nás samotné finalisty nebo alespoň pro mne byl dosti stresový. Se skupinou finalistů jsme si vzájemně sedli a rychle se spřátelili. Strávili jsme spolu celý den v krásném městě, jakým Zlín rozhodně je. Velice si cením příležitosti, kterou jsme všech dvanáct finalistů dostali, a vřele doporučuji mladším ročníkům se v příštích letech zúčastnit.“

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Michaela Mrázová
E-mail: 
mrazomic@fa.cvut.cz
Telefon: 
+ 420 736 142 12