Datum zveřejnění: 
6. 5. 2016
České vysoké učení technické v Praze uspořádalo dne 4. května první setkání Českého ekosystému integrované zdravotně-sociální péče (ČEIP) v Národní technické knihovně v Praze. Zástupci ministerstev, univerzit, výzkumných center, pojišťoven, krajů, měst, obcí, pacientů, poskytovatelů péče, investorů, firem, zájmových sdružení a existujících platforem podpořili vznik nové platformy a záměr ČEIP posilnit spolupráci institucí i jednotlivců v oblasti poskytování zdravotní a zdravotně-sociální péče.

Český ekosystém integrované zdravotně-sociální péče je nově vzniklá autonomní platforma, která si klade za cíl podpořit implementaci procesních a technologických inovací v oblasti zdravotní a sociálně-zdravotní péče na národní úrovni. ČEIP navazuje na stávající aktivity institucí i jednotlivců v oblasti poskytování zdravotní a zdravotně-sociální péče. Cílem ČEIP je zajistit spokojenost klienta, který má dobrou zkušenost s úrovní poskytování zdravotní či sociální péče.

Koordinátorem ČEIP je České vysoké učení technické v Praze. V rámci ČVUT je agenda svěřena odboru pro řízení projektů a transfer technologií Rektorátu ČVUT. „ČVUT bylo iniciátorem vzniku ekosystému i iniciační pracovní skupiny, která je poradním orgánem ČVUT,“ řekl Petr Konvalinka, rektor ČVUT v Praze. Rektor poděkoval členům pracovní skupiny za jejich nasazení a snahu vybudovat fungující ekosystém.

Pod vedením moderátora Jakuba Železného účastníci setkání diskutovali o současném stavu zdravotně-sociální péče v ČR a roli ekostystému a definovali klíčová témata, kterými se ekosystém bude zabývat a která budou předmětem dalších aktivit a setkání k tématu.  

ČEIP se stala členem mezinárodní platformy European Connected Health Alliance (ECHAlliance). Předseda aliance Brian O´Connor na setkání představil, jak podobné projekty fungují ve světě. „ECHAlliance vítá ČEIP v mezinárodní síti ekosystémů, která sahá od USA a Kanady přes Evropu až do Číny,“ řekl předseda ECHAlliance a dodal: „Těšíme se, že se budeme učit z vašich zkušeností a propojíme vás s ostatními ekosystémy, které jsou nyní i vašimi partnery.“

Zástupce ministerstva zdravotnictví Irska Kevin Conlon prezentoval úspěšný ekosystém v Irsku a možnosti jeho aplikace v ČR. Jan Komárek, zástupce Evropské komise, představil možnosti, jakými Evropská komise podporuje jednotlivé ekosystémy.

„Setkání ekosystému vnímáme jako důležitý krok na cestě k inovacím v oblasti zdravotní a sociální péče. Nyní se zaměříme na vyhodnocení příspěvků účastníků a začneme plánovat další aktivity ekosystému tak, aby co nejvíce reflektovaly potřeby zúčastněných stran. Zpětná vazba členů ekosystému je pro jeho směřování klíčová,“ uvedl Tomáš Vácha, člen iniciační pracovní skupiny ČEIP.

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Mgr. Jitka Seguin
E-mail: 
jitka.seguin@cvut.cz
Telefon: 
775 128 776