Datum zveřejnění: 
6. 10. 2015
Z rukou Pavla Bělobrádka, místopředsedy vlády pro vědu, výzkum a inovace, převzal E.ON GLOBE AWARD v kategorii Nápad Ing. Jakub Maščuch, Ph.D., z Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT v Buštěhradě (UCEEB), který se svým týmem vyvíjí mikroelektrárnu na výrobu elektřiny a tepla z biomasy.

Kategorie Nápad hodnotí doposud nezrealizované projekty ve fázi myšlenky. „Odborníci ocenili nápad na mikroelektrárnu WAVE, která by měla umožnit vyrábět z biomasy teplo i elektrickou energii. Nápad výzkumného týmu odborníků ČVUT v Praze je zaměřen na domácnosti a malé podniky. Od naší společnosti a partnera soutěže CETELEM získá finanční i další pomoc,“ upřesňuje Michael Fehn z pořadatelské společnosti.

 „Každý dům může mít svou elektrárnu“, říká Ing. Jakub Maščuch, Ph.D. Mikroelekrárna WAVE, kterou se svým týmem v UCEEB vyvíjí, je schopna pokrýt potřebu tepla a elektřiny domácností, malých podniků, větších obytných celků, administrativních budov, škol, apod. Jako palivo využívá biomasu (dřevní štěpka nebo pelety). Cílem projektu je vyvinout levné zařízení, na principu Rankinova cyklu (ORC), které bude schopno cenově konkurovat automatickým kotlům a zároveň dokáže výrazně zatraktivnit biomasu pro malé spotřebitele.

Oproti dosavadním technologiím, které již na trhu jsou, bude mít však zařízení WAVE několik zásadních výhod: ORC zařízení umožní využití prakticky jakéhokoli druhu paliva (dřevní štěpka, pelety, sláma, ale i zemní plyn), celá mikroelektrárna bude cenově dostupná a jednoduše ovladatelná.

Systém vlastního inteligentního zdroje elektřiny a tepla, který je schopen efektivně komunikovat s veřejnou sítí, se může stát velmi dobrým technologickým základem pro rozšíření tzv. Smart grids (silová elektrická i komunikační síť umožňující regulovat spotřebu a výrobu energie v reálném čase).

Kontaktní osoba: 
Jméno: 
Ing. Petr Mydlil
E-mail: 
petr.mydlil@cvut.cz
Telefon: 
737 913 072