Datum zveřejnění: 
25. 3. 2024
Historicky první ročník Evropského mistrovství v programování zná své vítěze. Zlato ze soutěže univerzitních programátorských týmů International Collegiate Programming Contest (ICPC) si odvážejí studenti z Univerzity Varšava. Nejlepší z českých zástupců, tým ČVUT, skončil v nedělním finále na 25. místě z celkových 52 soutěžících. Soutěž pořádalo České vysoké učení technické od 22. do 24. března v Praze–Dejvicích.

Tříčlenný tým studentů z Univerzity Varšava dokázal během pětihodinového klání jako jediný vyřešit 9 úloh z 11 a nechal za sebou týmy z věhlasných univerzit z Oxfordu, Cambridge či ETH Curych. Společně s polskými vítězi se do světového finále kvalifikovaly i týmy, které se umístily na 2. až sdíleném 5. místě – chorvatské Univerzity Záhřeb, ukrajinské Univerzity Tarase Ševčenka v Kyjevě, maďarské Univerzity Loránda Eötvöse, Univerzity Wroclav a pařížské École Normale Supérieure. Celkové pořadí najdete prostřednictvím odkazu https://www.domjudge.org/scoreboard/euc2024/

International Collegiate Programming Contest (ICPC) je nejstarší, největší´a nejprestižnější celosvětová soutěž v programování. Účastní se jí univerzity z celého světa, přičemž každou z nich reprezentuje tým složený ze tří studujících. Jejich úkolem v evropském finále bylo společně u jednoho počítače v limitu pěti hodin správně vyřešit co nejvíce z celkem 11 různě obtížných programovacích úloh. Z nich musí vyčíst problém, navrhnout řešení, naprogramovat algoritmus a také ho odladit a otestovat. To vše bez použití internetu. Úlohy jsou vyhodnocovány automatickým systémem.

České vysoké učení technické v Praze (ČVUT) v soutěži reprezentoval tým ve složení: Yasmine Briefs, Illia Kryvoviaz (oba z Fakulty elektrotechnické) a Jaroslav Urban (Fakulta informačních technologií). Zajímavostí je, že tým byl mezinárodní: Yasmine je z Německa, Illia z Ukrajiny, Jaroslav z Česka, takže se mezi sebou domlouvali v angličtině. Až za nimi skončily týmy z dalších českých univerzit – Masarykova na 31. a Karlova na 41. místě.

Za každým studentem, který zaznamená v soutěži ICPC nějaký výraznější úspěch, jsou skryté stovky, či spíše tisíce hodin příprav a tréninků. Ti skutečně nejlepší začínají s přípravou na programátorské soutěže na středních školách nebo dokonce ještě na ZŠ.

„Optimální způsob přípravy spočívá především v reálném řešení a programování skutečných soutěžních úloh. Je velmi vhodné doplnit trénink jednak vzorovým řešením úloh a také průběžnou teoretickou přípravou. Špičkoví soutěžící trénují klidně i pět hodin denně,” upozorňuje doc. Tomáš Valla z Katedry teoretické informatiky Fakulty informačních technologií ČVUT, který soutěžící z českých univerzit na soutěž připravoval.

Pro soutěžící je klíčové během finále zvolit správnou taktiku, dobře komunikovat a správně rozvrhnout síly. „Klíčové je, aby tým dokázal poznat, kolik času budou jednotlivé úlohy vyžadovat na vyřešení. Nejlehčí úlohu dokážou některé týmy vyřešit za tři minuty. Pouze ti nejlepší z nejlepších stihnou do limitu pěti hodin vyřešit všech jedenáct úloh, to se ovšem v pražské soutěži nepodařilo žádnému z týmů,” uvedla ředitelka evropských regionů ICPC a organizátorka Evropského finále dr. Božena Mannová z Fakulty elektrotechnické ČVUT.

Záštitu nad Evropským finále v Praze převzali rektor ČVUT doc. Vojtěch Petráček, místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) a starosta Prahy 6 Jakub Stárek (ODS).

Celosvětové finále bude hostit Kazachstán

Nejdříve se uskutečnila regionální kola soutěže v roce 2023. Do finále, které proběhne letos v září v kazachstánské Astaně, se kvalifikovaly tři týmy z každého regionu v Evropě. Do finálového souboje týmů z celého světa se následně přidá dalších pět nejlepších týmů z Evropského finále. Letošního prvního ročníku Evropského finále ICPC se zúčastnilo 52 studentských týmů, kteří reprezentují 48 univerzit z 24 zemí Evropy. Celkem se tak spolu utkalo 156 studentů a studentek. Českou republiku reprezentovali studenti z ČVUT, Univerzity Karlovy a Masarykovy univerzity.

První ročník soutěže ICPC se konal v roce 1970 na Texaské univerzitě. Od té doby se komunita ICPC rozšířila po celém světa a dnes už má soutěž více než 400 tisíc absolventů a absolventek. V minulém roce měla 10 tisíc dobrovolníků a více než pět tisíc koučů, již organizovali soutěže pro 60 000 členů a členek studentských týmů, kteří reprezentovali 3450 univerzit ze 111 zemí všech kontinentů.

Záznam z finále v neděli 24. 3. 2024 lze zhlédnout prostřednictvím odkazu

https://www.youtube.com/channel/UCDBXshZdICEHr0HSVsLrydA

Video je dostupné zde https://www.youtube.com/shorts/3EF-94itlRk