Datum zveřejnění: 
11. 1. 2024
Na půdě ČVUT, ve Svatováclavském sálu Betlémské kaple, byla včera zahájena putovní výstava fotografií Ukraine: War and Resistance. Tento projekt vznikl z iniciativy Fulbrightovy komise na Ukrajině, realizace se ujala Fulbrightova komise v České republice a ČVUT v Praze.

Slavnostní vernisáže se ve středu 10. ledna účastnili rektor ČVUT Vojtěch Petráček, velvyslanec USA Bijan Sabet, charge d'affairs Velvyslanectví Ukrajiny v ČR Vitalij Usatyj a zástupkyně Fulbrightovy komise – za ČR Andrea Semancová a za Ukrajinu Mariia Kravčenko.

Rektor Petráček připomněl, že ruská agrese vůči Ukrajině, ale i vůči svobodě a západním hodnotám trvá již téměř dva roky. „Nesmíme propadnout otupělosti, a tyto tvrdé fotky z válečné Ukrajiny nás budou burcovat. Známe přitom sami, jaké je mít Rusy na svém území. I proto musíme dál pomáhat, aby tato válka skončila vítězstvím Ukrajiny, aby ti, co vstoupili na cizí území, z něj zase odešli,“ uvedl rektor Petráček. Hovořil také o pomoci, kterou ČVUT poskytuje ukrajinským uprchlíkům v ČR (například ubytování na kolejích ČVUT na Strahově) i o pomoci zaslané přímo na Ukrajinu. Zmínil však i spolupráci univerzity s Armádou ČR na vývoji a výzkumu obranných systémů či ve zdravotnické sféře.

Americký velvyslanec Bijan Sabet označil vystavené snímky za velmi emotivní. Zároveň sdělil, že je rád, že se tyto fotografie v Praze objevily a umožňují vidět pravdu. V pomoci Ukrajině a ukrajinskému lidu při jejich obraně podle něj nesmíme ustat. Hovořil také o odkazu arkansaského senátora J. Williama Fulbrighta, z jehož popudu byl Fulbrightův program v roce 1946 založen.

Smysl Fulbrightova programu připomněla také Andrea Semancová z české Fulbrightovy komise. „Nejedná se jen o kulturní a akademické výměny, širším cílem Fulbrightova programu je porozumění mezi národy. Blízko našich hranic zuří válka, které si všímáme poslední dva roky. A nesmíme přestat si jí všímat. Vystavené fotografie ukazují ukrajinskou tragédii, ale také naději,“ řekla Semancová.

Charge d'affairs Velvyslanectví Ukrajiny v ČR Vitalij Usatyj poděkoval všem, kdo se na výstavě podíleli, a mimo jiné zmínil počet střel a raket vyslaných Ruskem na Ukrajinu jen mezi 20. prosincem a 2. lednem. Vitalij Usatyj také podotkl, že Rusko je teroristickým státem a jako takový by měl být potrestán podle mezinárodního práva.

Na závěr hovořila Mariia Kravčenko z Fulbright Ukraine, kde myšlenka putovní výstavy vznikla. Ta vyjádřila vděčnost autorům snímků – sedmi talentovaným fotografům z Ukrajiny a z USA, kteří jsou z alumni Fulbrightova programu. Mariia Kravčenko přijela na zahájení výstavy přímo z Kyjeva.

Výstava padesáti velkoformátových fotografií s popisky v angličtině bude přístupná veřejnosti zdarma v otevírací době Betlémské kaple, a to do konce ledna.

Picture

Zleva rektor ČVUT Vojtěch Petráček, americký velvyslanec v ČR Bijan Sabet a charge d'affairs Velvyslanectví Ukrajiny v ČR Vitalij Usatyj

Picture

Pohlednice k výstavě obsahuje QR kód s odkazem na platformu Stojíme za Ukrajinou, kde si mohou zájemci vybrat formu a oblast pomoci.

Picture