Datum zveřejnění: 
15. 12. 2023
Dá se naprogramovat funkční počítačová hra za 48 hodin? Pod vedením odborníků si to vyzkoušeli účastníci herní vývojářské soutěž GameHack, která se konala 17.–19. 11. 2023 na FIT ČVUT v Praze.

Výsledkem je osm nových her, které si nyní můžete zahrát. Absolutním vítězem jak u poroty, tak v online hlasování se stala adventura Evershift dvou studentů FIT ČVUT.

Celkem akce GameHack přilákala dvě desítky účastníků. Kromě studentů ČVUT si zahackovat přišli také dva zaměstnanci FIT ČVUT a studenti Střední průmyslové školy na Proseku, kteří bez předchozích zkušeností akci vzali jako výzvu a dokázali vytvořit funkční hru. Odborné rady jim po celých 48 hodin zajišťovali vyučující grafických předmětů z FIT ČVUT.

Zadáním pro účastníky bylo vytvořit plně funkční počítačovou hru na základě dvou ze tří herních témat (nový svět, prokletí a vězňovo dilema) a dvou ze tří modifikačních mechanik (zrcadla, deus ex machina a zatmění). Hodnocení her pak proběhlo ve dvou fázích. Hosté z firmy Warhorse společně s organizátory vybrali a vyhlásili tři ceny poroty. Poté následovalo týdenní hlasování na platformě itch.io, kde se hodnotily aspekty jako hratelnost, vizuál, hudba či použití témat a modifikátorů.

Vítězem online hlasování a zároveň favoritem porotců Warhorse se stala hra Evershift, od Daniela Breinera a Mateje Stieranka, studentů FIT ČVUT. Jedná se o rogue-like fantasy adventuru, ve které bojujete proti zlomyslnému mágovi, který způsobil na zemi věčné zatmění. Zaujala jak hratelností a neotřelými herními koncepty, tak i tím, že obsahovala prakticky vše, co by člověk od takové gamejamové hry mohl čekat – intro, příběh, poutavý vizuál a podmanivou hudbu.

Cenu organizátorů obdržela minimalistická, ale velmi pečlivě nadesignovaná hra Subject 42, a překvapivě také velmi povedený počin Mirror Inca od týmu složeném z členů Katedry softwarového inženýrství.

Kromě samotného vývoje her byly pro účastníky, v průběhu akce, připraveny kvízy a soutěž o ceny za nejvyšší skóre ve hrách, které vznikly jako semestrální práce z předmětu Architektura počítačových her. Akci pro studenty připravila Laboratoř grafiky a herního designu FIT ČVUTAPH Games a výzkumný skupina skupina Cloudové civilizace, studium komplexních společenských systémů FIT ČVUT, za podpory organizací Warhorse StudiosSCS Software a Cinemax.

Kompletní výsledky GameHack 2023 a možnost si všechny hry stáhnout a zahrát je na webu akce