Datum zveřejnění: 
25. 5. 2021
V letošním finále soutěže Studentská vědecká a odborná činnost (SVOČ) v matematice a informatice, které proběhlo v pondělí 24. května 2021, prezentovalo své práce 55 studentů vysokých škol z České republiky a ze Slovenska. Mezi oceněnými jsou čtyři studenti Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze (FJFI): Romana Kvasničková (2. místo v kategorii M1 + M2), Jan Kovář (1. místo M7 + M8), Martin Jex (2. místo M7 + M8) a Pavla Veselá (2. místo I1 + I2), a dva studenti Fakulty informačních technologií ČVUT (FIT): Ján Chudý (1. místo I1 + I2) a Marek Bielik (3. místo I1 + I2).

Soutěž nabízí jedinečnou příležitost vidět kvalitní práce nejlepších studentů matematiky a informatiky. „Nejen že se tím studenti vzájemně inspirují a motivují k další práci, ale současně je to skvělá zpětná vazba i pro všechny hodnotitele, protože vidí, že obor, kterým se celoživotně zabývají, má zajištěnou budoucnost,“ říká doc. Ľubomíra Dvořáková z katedry matematiky FJFI, která je současně členkou organizačního výboru SVOČ. 

„Navíc nás těší úzká a vzájemně obohacující spolupráce českých a slovenských matematiků a informatiků.“ Zároveň však doc. Dvořáková dodává: „Jen se těšíme, že příště už se zase uvidíme nejen prostřednictvím obrazovky. Důležitou součástí soutěže totiž bývají i společné exkurze, večeře a závěrečný slavnostní večer s vyhlášením výsledků a kulturním programem. Pokusíme se alespoň na dálku takový online slavnostní večer uspořádat. Po vyhlášení výsledků totiž bude následovat online koncert skupiny Humbuk, která je přímo ikonicky spjata s letošním ročníkem: frontman kapely Pavel Kerouš je hlavní technická podpora celé akce, zpěvák a kytarista Luboš Pick je předseda ČMS a klávesista Mirko Rokyta je děkan Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy, která rovněž akci tradičně podporuje.”

Jednotlivé sekce soutěže byly spojené vždy po dvou, soutěžilo se tedy ve čtyřech matematických sekcích (37 prací) a dvou informatických (18 prací). Vzhledem k opatřením souvisejícím s epidemií probíhalo finálové kolo 21. ročníku SVOČ online prostřednictvím MS Teams. Organizační výbor a někteří hodnotitelé se setkali v posluchárně FJFI v Trojanově ulici, odkud se online přenos koordinoval.

Soutěž tradičně vyhlašuje Česká matematická společnost, sekce Jednoty českých matematiků a fyziků, spolu se Slovenskou matematickou spoločností Jednoty slovenských matematikov a fyzikov. Závěrečné kolo letos pořádala FJFI. Partnerem soutěže byla společnost Unicorn.

Více informací najdete na stránkách soutěže