Datum zveřejnění: 
26. 2. 2021
Studenti Anna Karbanová z programu Architektura a stavitelství, Barbora Macková a Tadeáš Zahradník z oboru Projektový management a inženýring Fakulty stavební ČVUT se zúčastnili ve dnech 19. až 22. února 2021 mezinárodní studentské soutěže ASC – Associated Schools of Construction, jíž je fakulta členem. Ve finále soutěže, v kategoriích Heavy Civil, Commercial a Design Build, získali studenti ČVUT v rámci společného týmu se studenty z California Polytechnic State University a v konkurenci dalších amerických týmů skvělé druhé místo.

Kouči česko-amerického týmu byli Ing. Martin Čásenský, CSc., a profesor Lonny Simonian. Soutěž probíhala o víkendu, takže studenti na ní pracovali ve svém volném čase a díky časovému rozdílu mezi Prahou a Oklahomou, který činí 7 hodin, převážně v noci. Zadání se týkalo komplexu Deadwood at Main v texaském Dallasu. Po odevzdání výsledného elaborátu, v pondělí 22. února večer, proběhla online prezentace a obhajoba před odbornou porotou. A o půlnoci našeho času byly vyhlášeny výsledky.

„Domnívám se, že stejně významným přínosem vedle umístění bylo to, že naši studenti měli možnost pracovat v mezinárodních týmech, kde se museli pracovně domluvit i zástupci různých specializací, jako je stavební management, architekti a podobně. Oproti minulosti přibyla nová zkušenost, a to práce online, kdy polovina týmu byla na různých místech v České republice a zbytek v USA. Tím mohli získat nové pracovní návyky, ale i možné důležité kontakty pro svoji budoucí praxi. Zvláště styl online spolupráce zjevně nabude většího významu v blízké budoucnosti,“ říká Ing. Martin Čásenský, CSc., z Fakulty stavební ČVUT.

„Toto umístění ukazuje vysokou kvalitu našich studentů, kterou prokázali v mezinárodním prostředí. Studentům blahopřeji, kolegovi Čásenskému děkuji za pomoc soutěžícím,“ dodává k úspěchu děkan Fakulty stavební ČVUT prof. Jiří Máca. 

Více informací o soutěži najdete zde