Datum zveřejnění: 
3. 7. 2020

Přes sedm tisíc dárců a více než 14 milionů vybraných korun. To jsou čísla, která provázejí vznik a výrobu ventilátoru CoroVent.

Plicní ventilátor CoroVent, který vyvinul tým profesora Karla Roubíka z Fakulty biomedicínského inženýrství (FBMI) ČVUT v Kladně, míří do světa. Poté, co přístroj na konci dubna začala v rámci licence vysoké školy sériově vyrábět třebíčská společnost MICo Medical, o něj začíná být zájem na zahraničních trzích.

Jednou z takových zemí je Lucembursko. Plicní ventilátor byl nabídnut krizovému štábu jeho armády. Počátkem června o tom jednal velvyslanec České republiky ve velkovévodství Vladimír Bärtl s rektorem ČVUT Vojtěchem Petráčkem i autory a producenty plicního ventilátoru.

Společnost MICo přitom intenzivně navazuje další obchodní styky se zahraničím. Vzhledem k tomu, že se jedná o zdravotnický přístroj, je ale nutné produkt nejprve fyzicky zapůjčit k vlastnímu posouzení jednotlivým státům. Kromě Lucemburska tak ventilátor putoval třeba do Itálie nebo Kanady. Zajímá se o něj i OSN.

U ZRODU PŘÍSTROJE STÁLI DÁRCI

Ventilátor vznikl na základě dlouholetého výzkumu týmu kladenské fakulty. Po propuknutí pandemie koronaviru se ukázalo, že je vhodný pro léčbu pacientů s covidem19. Na prvních 250 kusů se složili lidé a firmy ve veřejné sbírce. Sedm a půl tisíce převážně drobných dárců přispělo více než 14 miliony korun. Společnost Středočeské vodárny věnovala půl milionu korun. Byl to jeden z prvních kroků navázání užší spolupráce vodohospodářů a kladenské fakulty. Ta pokračovala uzavřením memoranda, na jehož základě by mělo v bývalých kasárnách v Kladně, kde fakulta sídlí, vzniknout výzkumné středisko a vzdělávací institut. Na jeho činnosti by se podílely obě strany. Pokračování na str. 11 Ventilátor míří do světa

Pokračování ze str. 8 Přístroje CoroVent byly po zahájení výroby připraveny k distribuci do českých nemocnic. Využití v nich ale zatím nenašly. "Vzhledem k přijatým opatřením ministerstva zdravotnictví nebyly přístroje CoroVent třeba. Při léčbě nemocných s covidem-19 stačila kapacita stávajících plicních ventilátorů ve zdravotnických zařízeních. Ale jsou připraveny v rámci strategických zásob pro případ možné druhé vlny pandemie. Jsme schopni je do nemocnic dodat během jednoho až dvou dnů," uvedl pro MF DNES Karel Roubík.

"Kvalitou a bezpečností má CoroVent podobné vlastnosti jako ventilátory používané na jednotkách intenzivní péče, ale chybějí mu funkce nepotřebné pro pacienty s koronavirem. Je tak jednodušší na ovládání a nevyžaduje natolik vyškolený personál jako klasický ventilátor," popsal CoroVent jeho autor. Další jeho předností je výrazně nižší výrobní cena.

HLEDAJÍ KOMERČNÍ ÚSPĚCH

Výroba plicního ventilátoru se v posledních týdnech ustálila a aktuálně jsou montovány jen podle potřeby. V květnu pracovníci třebíčské firmy zdokonalovali výrobní procesy, které při získání zakázek umožní zvýšit produkci přístroje až několikanásobně. "Momentálně máme k dispozici kolem čtyř set CoroVentů. Splnili jsme tím závazek české veřejnosti, která společně s firmami přispěla na jejich výrobu. Ventilátory vyrobené nad rámec tohoto závazku pak využíváme k prosazení se na zahraničních trzích," uvedl za výrobce majitel společnosti MICo Medical Jiří Denner. "Nyní nastává druhá fáze v životním cyklu výrobku, kterou je komercializace," dodal rektor ČVUT Vojtěch Petráček. Cílem je proto získat potřebné certifikáty a klinické zkoušky ventilátoru.

"To je teď na výrobci, kterému rád poskytnu součinnost v přípravě potřebných podkladů," doplnil Karel Roubík, který se na Fakultě biomedicínského inženýrství věnuje výzkumu oblasti plicních ventilátorů už čtvrt století. Činnost jeho týmu na vylepšení CoroVentu se ale s jeho výrobou nezastavila. "Pracujeme na vzniku jeho další verze, která by se technicky blížila klasickým plicním ventilátorům používaným v nemocnicích na jednotkách intenzivní péče. A zároveň usilujeme o certifikaci vylepšeného přístroje," konstatoval Karel Roubík.

VÝSTAVA Děkujeme českým technikům Výstava je poděkováním Národního technického muzea českým technikům za jejich snahu pomoci v době koronavirové pandemie. Návštěvníci uvidí prototyp plicního ventilátoru CoroVent, který byl připraven na základě výzkumu profesora Karla Roubíka na Fakultě biomedicínského inženýrství. Termín konání: do 30. 9.

Foto: COROVENT NA PRVNÍCH 250 VENTILÁTORŮ SE SLOŽILI LIDÉ A FIRMY VE VEŘEJNÉ SBÍRCE.

Zdroj: 
Mladá fronta Dnes - TEXT: LENKA BRDKOVÁ