Datum zveřejnění: 
11. 8. 2020
Ve dnech 3. až 7. srpna se na stanové základně Fakulty elektrotechnické v Temešváru u Orlické přehrady uskutečnil druhý ročník tábora FEL_Camp. Středoškoláci za pomoci svých o něco starších kolegů řešili různé zábavné úkoly z oblasti elektrotechniky a ICT.

V letošním roce se týmy snažily najít neznámý havarovaný objekt. Vlivem pádu neidentifikovaného objektu došlo k rozsáhlým problémům s dodávkami energie a omezení činnosti běžných elektronických zařízení. Účastníci FEL_Campu se museli naučit přežít v polních podmínkách, sestavit si vlastní zdroj energie – první plovoucí sluneční elektrárnu na Orlické přehradě, zapojit vlastní přijímače, detektory radiace a pokusit se vyřešit i další úlohy. Cílem akce bylo motivovat studenty k tomu, aby lépe pochopili fungování různých elektronických systémů a jejich vzájemnou komunikaci.

Mise tedy byla úspěšně splněna - místo dopadu neznámého objektu bylo nalezeno. Jedná se o mimozemský objekt nebo dílo lidských mozků? To nebylo jednoznačně prokázáno. Jisté indicie však naznačují na původ některých komponent z ČVUT FEL. Je tedy ČVUT FEL napojeno na síť mimozemských výzkumných stanic?

Vedoucí katedry telekomunikační techniky FEL ČVUT v Praze doc. Jiří Vodrážka hodnotí akci takto: „Jsem velice rád, že jsme i letošní ročník skvěle zvládli, za což patří dík zejména instruktorům a celému přípravnému týmu. Také děkuji za finanční podporu Fakultě elektrotechnické a společnosti TTC MARCONI. Účastníci FEL_Campu byli úžasní a podařilo se jim mimo nalezení zbytků neznámého objektu odhalit i poselství skryté v černé skříňce.  

Fotogalerie z průběhu akce je k dispozici na https://camp.fel.cvut.cz. O FEL_Campu informovala také Jihočeská televize. Reportáž z akce naleznete na https://www.jihoceskatelevize.cz/archiv/zpravy/3059.html (od 5. minuty 17. sekundy).

Partnerem letošního ročníku byla společnost TTC MARCONI, systémový integrátor a přední český dodavatel komunikačních řešení pro kritickou infrastrukturu - https://ttc-marconi.com.