Datum zveřejnění: 
4. 2. 2020
Zrakově postižení se stále potýkají s obtížemi při studiu i pohybu po kampusu, všem stavebně-technickým opatřením navzdory. ČVUT proto zkouší zcela nový přístup, když svým hendikepovaným studentům nabízí jedinečnou nositelnou asistenční pomůcku, přístroj OrCam MyEye 2 založený na pokročilé AI. Rektor doc. Vojtěch Petráček jej 4. února obdržel za přítomnosti zástupců Národní rady osob se zdravotním postižením, Nadačního fondu Mathilda a Nadace Leontinka. Při stejné příležitosti z rukou J. E. Daniela Merona, velvyslance Státu Izrael, formálně převzala svůj OrCam MyEye 2 také nevidomá klavíristka a zpěvačka Ráchel Skleničková.

Díky magnetickému upevnění k rámu brýlí je OrCam MyEye 2 jedinou nositelnou pomůckou pro umělé vidění. Ovládá se intuitivními gesty rukou nebo poklepáním na tělo přístroje. Vizuální vstupy jsou předávány zvukově prostřednictvím malého reproduktoru. Nenápadný a lehoučký přístroj o velikosti prstu si zcela vystačí bez připojení k internetu, což chrání soukromí a bezpečnost osobních dat uživatele. Celosvětově je OrCam MyEye 2 k mání ve 25 jazycích a 48 zemích.

Společnost OrCam vyvíjí také asistenční technologie pro lidi s postižením sluchu. První nositelnou pomůcku na světě založenou na AI, která udělá naslouchátka „chytrými“, tedy identifikuje a izoluje jeden hlas mezi mnoha mluvícími, a takto očištěný jej v reálném čase prostřednictvím Bluetooth předá do naslouchátka.

Studentka Hudební a taneční fakulty pražské AMU Ráchel Skleničková vystupovala v rámci Pražského jara i dalších prestižních hudebních festivalů či nahrávala s Miroslavem Žbirkou ve slavném londýnském studiu Abbey Road. OrCam MyEye 2 již několik týdnů používá a podělila se o svoje zkušenosti s přístrojem. Bez připojení k externím výpočetním kapacitám dokáže jeho umělá inteligence číst veškerý tištěný text, i z obrazovky a jakéhokoliv jiného povrchu, také poznává obličeje, barvy, bankovky či výrobky na pultech obchodů. Ráchel Skleničkové tak dovoluje zvládat každodenní život s dosud nepoznanou lehkostí a komfortem.  

O události informovala tato média: novinky.cz, feedit.cz, zidovskelisty.info, freshtime.cz, 21stoleti.cz, helpnet.cz, vecerni-praha,cz, ČTK, denik.cz, nebo ahaonline.cz.

Picture

Picture

Picture

Picture

Picture